Wat is een goede fietshelm? Hier kijk ik naar de beste fietshelmen uit de test en naar de diverse keurmerken die aangeven of je te maken hebt met een goede helm voor op je stadsfiets, e-bike, fatbike of speed-pedelec.

Deze best geteste helmen vind je hier onder. Ik heb er ook een overzicht met de beste winkels waar je online een goede fietshelm online goedkoop kunt kopen.


Hieronder kijk ik naar de verschillen tussen de fietshelmen voor een stadsfiets, e-bike en speed-pedelec en naar de diverse officiële certificeringen waaraan je kunt zien of je met een echt goede en veilige fietshelm te maken hebt.

Fietshelm dragen op een fiets


Is er verschil tussen een e-bike helm en een gewone fietshelm?

Is er verschil tussen een e-bike fietshelm en een fietshelm voor een gewone fiets zoals een stadsfiets? Op zich niet, maar voor gebruik op een elektrische fiets adviseer ik wel een extra goede fietshelm. De snelheden op een e-bike kunnen immers een stuk hoger liggen waardoor de val ook harder kan aankomen. Kun je op een stadsfiets volstaan met een lichtgewicht kunststof helmpje maar als e-bike fietshelm adviseer ik een wat grotere helm met een harde schaal die het achterhoofd en de slapen beter beschermd.

En datzelfde geldt voor gebruik op een fatbike. Want hoewel de meeste gebruikers van een fatbike daar geen voorstander van zijn raad ik het dragen van een fietshelm op een fatbike ook sterk aan!

Is er verschil tussen een speed pedelec helm en een gewone fietshelm?

Op een e-bike kun je dezelfde helm dragen als op een gewone fiets. Er is immers (nog) geen helmplicht voor de standaard elektrische fiets dus je kan alles op je hoofd zetten of helemaal geen helm dragen, al raadt ik dus wel aan een goede fietshelm te dragen op een e-bike.

Maar op een speed pedelec (een fast e-bike) is de fietshelm wel verplicht. Sterker nog, je bent zelfs verplicht een speciaal voor de speed pedelec goedgekeurde helm te dragen. Een standaard e-bike helm of standaard fietshelm volstaat op zo'n snelle e-bike dus niet. Voor een speed pedelec (een e-bike die snelheden tot 45 km/u kan bereiken) is het in Nederland verplicht om een helm te dragen die voldoet aan de NTA 8776-norm die speciaal voor speed pedelecs is ontwikkeld.

Zo'n speciale speed pedelec helm biedt extra bescherming bij hogere snelheden en kan sterkere impactkrachten verdragen. Een NTA 8776 fietshelm heeft een grotere schaal dan een gewone fietshelm zodat de slapen en het achterhoofd beter beschermd worden. Ook zijn deze fietshelmen dusdanig ontworpen dat ze bestand zijn tegen scherpe voorwerpen zodat deze niet in de helm kunnen doordringen. Ook is het bij een speed e-bike helm verplicht dat deze goed past en stevig zit zodat de fietshelm bij een val goed op zijn plaats blijft zitten. 

Is er ook een keurmerk voor een gewone fietshelm?

Een goede speed pedelec kun je dus herkennen aan een NTA 8776 keurmerk, en het is in Nederland zelfs verplicht op de speed pedelec een helm met dit keurmerk te dragen, maar hoe zit dat met de helm voor een gewone fiets of e-bike? Is daar ook een certificering voor waaraan je kunt zien dat je met een goede fietshelm te maken heeft? 

Ja deze certificering voor fietshelmen bestaat, al is er dus geen verplichting deze helmen op de fiets te dragen. Het betreft de Europese EN 1078-certificering die aangeeft dat de helm veilig is voor het gebruik op fietsen, skateboards en bij het rolschaatsen. In tegenstelling tot de speed pedelec helm certificering richt deze norm zich op de bescherming bij lagere snelheden.

Om een EN 1078-certificering te behalen, de fietshelm je hoofd goed beschermen tegen schokken die kunnen ontstaan bij valpartijen op lagere snelheden (meestal onder de 25 km/u). De fietshelm moet gemaakt zijn van materialen die goed schokken absorberen en het risico op hoofdletsel verminderen en ook deze helmen moeten je beschermen tegen scherpe objecten die bij een val de schaal kunnen doorboren.

De fietshelm moet de bovenkant, voorkant en zijkanten van het hoofd bedekken. Dit zijn namelijke allemaal delen van het hoofd die vaak verwond raken bij een val. De schaal van de helm moet groot genoeg zijn om al deze delen van het hoofd effectief te beschermen.

Ook moet een EN 1078 fietshelm voorzien zijn van een kinband met een veiligheidssluiting om te voorkomen dat de helm verschuift of zelfs afvalt tijdens een klap. De bevestiging moet sterk genoeg zijn om bij een harde klap te blijven zitten, maar de sluiting moet ook makkelijk los te maken zijn als dat na een val nodig is. 

Tevens moeten EN 1078-gecertificeerde helmen ook een minimum aan ventilatieopeningen hebben, comfortabel zitten. Dat laatste houdt onder andere in dat ze geen drukpunten hebben en licht genoeg zijn om het hoofd en de nek niet te zwaar te belasten. Er wordt dus bij dit keurmerk niet alleen naar de veiligheid gekeken. Men moet de fietshelm immers ook willen dragen.

Bij de bovenstaande aanbiedingen kun je van iedere fietshelm zien of deze over deze certificering beschikt die aangeeft of je met een veilige goede fietshelm te maken hebt.