Een traphekje is een must voor iedereen die zowel kleine kinderen als een trap in huis heeft. Deze traphekjes en deurhekjes heb je in vele vormen en met hele verschillende manieren van bevestigen. Hier geef ik tips voor het kiezen en kopen van je beste traphekje of beste deurhekje.

Aanbevelingen


baby traphekje

Is een deurhekje hetzelfde als een traphekje?

Ja, een traphek en een deurhek zijn normaal gesproken hetzelfde veiligheidshekje. Maar omdat deze hekjes meestal bij de grap geplaatst worden is de naam traphekje meer ingeburgerd.

Met een traphekje voorkom je dat een kindje van de trap valt of de trap op klimt, met alle gevaar van dien. Met een deurhekje (wat dus hetzelfde is) voorkom je dat een klein kind (of huisdier) een kamer kan verlaten of juist een kamer kan binnengaan. 

Deze kinderhekjes zijn meestal net zo makkelijk in een deurpost dan in een trappengat te plaatsen, of makkelijker want de deurpost is normaal gesproken een rechte opening waar je makkelijk iets tussen kunt klemmen, schroeven of monteren. Bij een trapgat  kan dat wel eens lastiger zijn omdat de muren of het houtwerk niet altijd recht tegenover elkaar zit.

Maar een traphekje is dus hetzelfde als een deurhekje.

Hoe bevestig je een traphekje?

Nu we het toch over het bevestigen van het traphekje hebben, daarvoor zijn verschillende manieren en verschillende soorten traphekjes. 

Heel populair is het klemhekje. Dit is een een traphekje dat je met een klemsysteem tussen de deurpost of bovenaan het trapgat plaatst. Dit is is een traphekje dat je zonder boren en schroeven kunt plaatsen.Dit je niet hoeft te boren is natuurlijk een enorm groot voordeel. De montage is heel makkelijk, iedereen kan het, en je hebt geen gaten in de muur als je het traphekje weer weghaalt als de kinderen groter worden.

Maar het nadeel is dat een traphekje zonder boren niet altijd past. Deze hekjes zijn heel geschikt als deurhekje omdat ze goed in een deurpost passen, maar boven of onder de trap passen ze alleen als je het traphek daar aan weerkanten tegen een muur of houtwerk kunt klemmen. Ook moet je bij zo'n traphek zonder schroeven altijd goed testen of het hekje wel voldoende klemt en niet los kan komen.

Het schroefhekje, een traphekje dat je wel met schroeven aan de muur bevestigd, zit altijd stevig vast en biedt wat dat betreft meer zekerheid.

Wat voor soorten traphekjes zijn er?

Traphekjes heb in diverse vormen en met diverse manieren van openen en sluiten. Hieronder geef ik een kort overzicht, inclusief de voordelen en nadelen van ieder soort hekje.

Klaphek

Ten eerste is er het klaphek. Dit is een traditioneel hek dat je open en dicht klapt. het werkt via scharnieren en zo'n klaphekje is meestal van hout gemaakt. Echt klassiek traphek dus. Zo'n traphekje is stevig en makkelijk te open en te sluiten. Een klaphekje is echter alleen veilig als hij vastgeschroefd zit en omdat hij naar één kant moet kunnen openslaan vraagt hij meer ruimte dan andere soorten traphekjes en deurhekjes.

Vouwhek

Heel populair als traphek is het vouwhek,  Je vouwt dit in verschillende (smalle) segmenten op. Door deze manier van vouwen neemt het gesloten hek maar weinig ruimte in. Ook is de breedte veel meer flexibel. Een klaphekje moet precies passen, maar een vouwhek kan je ook deels open en dicht vouwen zodat het ook in een smallere deurpost of trapgat past. Een nandeel van een vouwhek is dat het hekje door deze techniek meer kwetsbaar is. Een harmonicahek is gemaakt van kunststof en is kwetsbaar op de vouwpunten tussen de panelen.

Harmonicahek

Verwar het vouwhek niet met het hormonicahek. Zoals de naam al aangeeft is het laatste traphekje en hekje dat als een harmonica / accordeon sluit. In tegenstelling tot een vouwhek bestaat het harmonicahek niet uit panelen die tegen elkaar aan gevouwen worden maar uit spijlen die zich uitvouwen. Ik ben zelf geen fan van een harmonica traphek omdat een kindje zijn vingers tussen de bewegende spijlen kan beknellen en het ook minder stevig is dan andere traphekken. Ik vind zo'n hekje bij een trapgat dus minder veilig, maar een harmonicahek heeft wel het voordeel dat het altijd past als het deurpost smaller is dan de maximale breedte van het harmonicahek.

Telescoophek

Het telescoop traphek is een uitschuifbaar traphekje. Het bestaat uit twee delen waarbij het ene deel langs het andere deel schuift. Zo kan je altijd de geschikte breedte bereiken (zolang deze natuurlijk niet de maximale breedte van het traphekje overschrijdt). Zo'n uitschuifbaar traphekje is vaak een klemhek, een traphek zonder boren en schroeven, en daarom populair bij veel ouders. Maar zoals ik boven al schreef, een klemhek is minder veilig dan een schroefhek als er een grote kracht op wordt uitgeoefend. 

Rolhek

Een rolhekje kun je vergelijken met een rolgordijn dat je horizontaal sluit in plaats van verticaal. Evenals een rolgordijn is zo'n oprolbaar traphekje van stof gemaakt en voelt daarom zacht aan. Dit materiaal kan wel wat minder stevig zijn dan een traphek dat gemaakt is van een hard materiaal. Maar qua breedte is het erg flexibel, want het past altijd. Ook is zo'n oprolbaar hekje erg compact want opgerold (geopend) zie je het nauwelijks. Ze hebben soms wel als nadeel dat ze met één hand lastiger te openen zijn.

Alle informatie over de diverse soorten traphekjes vind je bij de eerder genoemde traphekjes test. Daar vind je ook aanbiedingen van alle goede traphekjes en deurhekjes.